google.com, pub-6192748481216667, DIRECT, f08c47fec0942fa0 PANOSDIY: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ




Με αφορμή την καλοκαιρινή περίοδο που πλησιάζει, την αντιπυρική περίοδο που έχει ήδη αρχίσει
(1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) και με γνώμονα όλα αυτά που συμβαίνουν δυστυχώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ένα θέμα που φιλοξενείται στην στήλη με τα άρθρα του blog PANOSDIY είναι οι ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ.


Αλήθεια, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό στην θέα ενός πυροσβεστήρα; Ίσως μερικές λέξεις, όπως ΦΩΤΙΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και πολλές άλλες που και μόνο ακόμα στην σκέψη, προκαλούν τρόμο.
- Πόσοι άραγε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτή η φιάλη που υπάρχει σε διάφορους χώρους;
-Και πόσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον χειρισμό της; Ερωτήματα που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα.

Σε αυτό το σημείο – και χωρίς αυτό να αποτελεί διαφήμιση- στην ανάρτηση δημοσιεύεται σχετικό άρθρο της κ.κ Σοφίας Χατζημιχαήλ, υπεύθυνης πωλήσεων στην εταιρία ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΟΔΟΥ και εθελόντρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θερμές ευχαριστίες για την αμέριστη και άμεση βοήθεια της με σκοπό την ανάπτυξη αυτού του θέματος. Μέσα από το οποίο σίγουρα, διαβάζοντας το θα λυθούν αρκετές απορίες σχετικά με τα ’’μυστικά’’ τις κόκκινης φιάλης. Όσοι έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΟΔΟΥ, θα μπορέσουν να ενημερωθούν για περισσότερες λεπτομέρειες και να δουν στην πράξη το πώς μπορούν να κάνουν σωστή χρήση του πυροσβεστήρα από το έμπειρο τεχνικό προσωπικό.



ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ(σπίτι, γραφείο, επιχείρηση)

Οι πυρκαγιές αποτελούν μία συνεχή πηγή κινδύνου. Ξεσπούν σε τυχαίο χρόνο και τόπο και προξενούν απώλειες ανθρώπινων ζωών και τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή. Οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με μόνιμα και φορητά μέσα πυρασφάλειας. Οι φορητοί πυροσβεστήρες μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμοι ως πρώτο μέσο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την έναρξη τους, ειδικότερα μπορούν να σταματήσουν τις πυρκαγιές πριν αυτές εξαπλωθούν.


Κατηγορίες πυρκαγιών και Τύποι Πυροσβεστήρων

Οι πυρκαγιές διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
Κατηγορία Α Περιλαμβάνει τις πυρκαγιές κοινών στερεών καύσιμων υλικών π.χ. ξύλα, χαρτιά, υφάσματα, πλαστικά, χόρτα, κλπ)
Κατηγορία Β Περιλαμβάνει τις πυρκαγιές των εύφλεκτων υγρών (π.χ. λιπαντικά, οινόπνευμα, βενζίνη, πετρέλαιο κλπ.)
Κατηγορία C Περιλαμβάνει τις πυρκαγιές αερίων καύσιμων (π.χ. υγραέρια, φυσικό αέριο, ασετιλίνη, κλπ)
Κατηγορία D Περιλαμβάνει τις πυρκαγιές μετάλλων π.χ. Νάτριο, Κάλιο κλπ)
Κατηγορία Ε Περιλαμβάνει τις πυρκαγιές από καύσιμα υλικά των πιο πάνω κατηγοριών σε συνδυασμό με την παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πιο συνηθισμένοι πυροσβεστήρες που κυκλοφορούν είναι:
1)Ξηράς Σκόνης: Κατάλληλος για χώρους πολλαπλών κινδύνων, όπως εργαστήρια, σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία κ.ά., καλύπτει τις κατηγορίες A,B,C,E με μοναδικό μειονέκτημα ότι αφήνει κατάλοιπα σκόνης και απαιτείται καθαρισμός.
2)CO 2(Διοξείδιο του άνθρακα): καλύπτει τις κατηγορίες B,C,E,και είναι ιδανικός για χώρους όπου υπάρχουν μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα(Η/Υ, ηλεκτρ. μηχανές, ψυγεία, κλπ)
3)Αφρού(AFFF): καλύπτει τις κατηγορίες A,B,είναι η καλύτερη επιλογή για καύσιμα και χυμένα λάδια και είναι κατάλληλος για βολή κοντά σε ηλεκτρ.εγκαταστάσεις(και όχι απ ευθείας πάνω σε αυτές),εάν διαθέτει ειδικό ακροφύσιο εκτόξευσης.
4)Wet Chemical:Αν και ασφαλής για χρήση σε πυρκαγιές κλάσης Α, έχει σχεδιαστεί για χρήση μόνο σε καιόμενα λίπη και έλαια (F) σε κουζίνες μαγειρείων.
5)Ύδατος: Χρησιμοποιείται στα στερεά καύσιμα(ξύλα, χόρτα, πλαστικά, κλπ)


Πόσους Πυροσβεστήρες Χρειάζεστε; Και τι τύπο;

Ο αριθμός και ο τύπος των πυροσβεστήρων που απαιτούνται, εξαρτάται από το χώρο που προστατεύουμε, καθώς και από τους κινδύνους που αυτός εμπεριέχει καλύτερος τρόπος να αξιολογηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, είναι η εφαρμογή Μελέτης Πυροπροστασίας, που άλλωστε είναι και νομική υποχρέωση του ιδιοκτήτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης. Από τη Μελέτη Πυροπροστασίας πηγάζει και ο αριθμός και ο τύπος των πυροσβεστήρων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.


Τοποθέτηση των Πυροσβεστήρων

Η σωστή τοποθέτηση των πυροσβεστήρων είναι εξαιρετικά σημαντική αφού σε κατάσταση ανάγκης κάθε δευτερόλεπτο μετράει και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το άτομο που θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσει μπορεί να έρχεται για πρώτη φορά στο χώρο αυτό.
Στα περισσότερα κτίρια, το καλύτερο σημείο είναι η κεντρική είσοδος. Σε κάθε περίπτωση οι πυροσβεστήρες πρέπει να τοποθετούνται σε οδεύσεις διαφυγής, όπως είναι το πάνω και κάτω μέρος σε μία σκάλα (χωρίς βέβαια να εμποδίζουν την έξοδο), να μην κρύβονται πίσω από πόρτες και άλλο εξοπλισμό. Σημειώστε επίσης ότι για τη μεγαλύτερη ασφάλειά σας, ΔΕΝ θα πρέπει κάποιος προκειμένου να φθάσει στον πλησιέστερο πυροσβεστήρα, να:
-χρειάζεται περισσότερα από 25 μέτρα
-πρέπει να διασχίσει περισσότερες από δύο πόρτες
-να ανέβει ή να κατέβει άλλο όροφο
Η θέση κάθε πυροσβεστήρα πρέπει να σημαίνεται με ειδική πινακίδα σήμανσης, η οποία εκτός του ότι καθορίζει επακριβώς το σημείο τοποθέτησης, δείχνει επίσης καθαρά ότι λείπει, όταν αυτό συμβαίνει.


Τρόποι Τοποθέτησης

Όλοι οι πυροσβεστήρες πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε σταθερό σημείο. Η βάση στήριξης πρέπει να είναι στιβαρής κατασκευής και να καλύπτει τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία(EN3-Part7). Το πιο συνηθισμένο σημείο είναι ο τοίχος και καλό θα είναι να τοποθετείται σε τέτοιο σημείο, ώστε η χειρολαβή να βρίσκεται περίπου σε ύψος 150cm από το έδαφος.
Σε πολλά μοντέρνα καταστήματα δεν υπάρχουν κατάλληλοι τοίχοι για στήριξη ή υπάρχει γυαλί, συνεπώς η τοποθέτηση των πυροσβεστήρων πρέπει να γίνει με άλλους τρόπους. Η χρησιμοποίηση των ειδικών stands θα ήταν η κατάλληλη λύση. Στην αγορά υπάρχουν πολλοί τύποι stands,μέσα από την ποικιλία των οποίων θα βρείτε αυτό που ταιριάζει(και αισθητικά) στη δική σας περίπτωση. Υπάρχουν επίσης ειδικά «κουτιά» πλαστικά και/ή από fiberglass,καθώς και ειδικές «σακούλες», εντός των οποίων μπορούν να τοποθετηθούν οι πυροσβεστήρες και να προστατεύονται παράλληλα από τις καιρικές συνθήκες.



ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ

Κάθε εξοπλισμός που έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, απαιτεί περιοδικό έλεγχο, ο οποίος βεβαιώνει ότι αν χρειαστεί θα κάνει τη δουλειά για την οποία κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε.
Πέρα όμως από το προφανές, η ετήσια συντήρηση των πυροσβεστήρων είναι υποχρεωτική στη χώρα μας και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία


(Κ.Υ.Α. 618/43/2005  Κ.Υ.Α.173230/671/2005).
Στη Νομοθεσία αναφέρεται επακριβώς τι σημαίνει συντήρηση, Αναγόμωση, από ποιον μπορεί να γίνει, τι πιστοποιητικά απαιτούνται, κλπ. Σε γενικές γραμμές, η συντήρηση των πυροσβεστήρων πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο τεχνικό που ονομάζεται «Αρμόδιο Άτομο» και έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και την απαραίτητη εκπαίδευση. Οι εργασίες πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε Αναγνωρισμένες από πιστοποιημένο φορέα Εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Η συντήρηση του πυροσβεστήρα απαιτεί το άνοιγμα αυτού και την αφαίρεση του κλείστρου. Η υποχρεωτική πλέον τοποθέτηση ειδικού συμπαγούς δακτυλίου μεταξύ σώματος πυροσβεστήρα και κλείστρου είναι μια απτή απόδειξη ότι ο πυροσβεστήρας άνοιξε και αφού άνοιξε έγιναν και οι απαραίτητες διαδικασίες.
Επειδή κακοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού, καλό θα ήταν να ζητήσετε κάποια στιγμή να παρακολουθήσετε τη διαδικασία συντήρησης/αναγόμωσης του πυροσβεστήρα σας από κοντά, ώστε να μπορείτε να νιώσετε περισσότερο ασφαλείς για τους πυροσβεστήρες σας!

Σοφία Χατζημιχαήλ
Υπ.Πωλήσεων-Υπ.Σ.Δ.Π.
ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΟΔΟΥ ΕΠΕ