google.com, pub-6192748481216667, DIRECT, f08c47fec0942fa0 PANOSDIY: Επιστροφή στα....θρανία!!!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Επιστροφή στα....θρανία!!!





Μια έκφραση που λένε οι παλιοί μάστορες είναι:
''Δέκα φορές μετράμε και μία κόβουμε''. Αυτό είναι και το ''ζουμί'' σε κάθε επισκευή ή κατασκευή που θα προκύψει. Για να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος, θα πρέπει να προσέξει κανείς κάποιες βασικές λεπτομέρειες. Όταν λέμε λεπτομέρειες, εννοούμε την ακρίβεια στις διαστάσεις, την άψογη εμφάνιση και το χαμηλό κόστος κατασκευής.
Πώς μπορεί να γίνει εφικτό αυτό; Με έναν και μόνο τρόπο,
γνωστό από την αρχαιότητα. Τους σωστούς υπολογισμούς.
Με υπολογισμούς λοιπόν έχει να κάνει η ανάρτηση αυτή και μάλλον θα κάνει ένα ''ξεσκόνισμα'' στην μνήμη του αναγνωστικού κοινού, αρκετά χρόνια πίσω (οι μεγαλύτεροι της παρέας σίγουρα) στα μαθητικά χρόνια και συγκεκριμένα στο δημοτικό. Αν αυτό φαίνεται αστείο, παρακάτω θα εμφανιστούν έννοιες και όροι που λίγο πολύ είναι γνώριμοι … ή μήπως όχι;


Ποσοστά επί τοις εκατό (%)


Υπάρχει σχεδόν σε κάθε συσκευασία που κυκλοφορεί στο εμπόριο και είναι από τα πλέον χρήσιμα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής, είτε πρόκειται για την προσθήκη διαλυτικού ή νερού σε χρώμα, είτε για τον καταλύτη σε μείγματα με ρητίνες κ.α. Το ποσοστό επί τοις εκατό (%) μιας ουσίας που υπάρχει σε ένα προϊόν εκφράζει τα γραμμάρια αυτής της ουσίας στα 100 γραμμ. του προϊόντος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: - Για καλύτερα αποτελέσματα στην βαφή να γίνει αραίωση 5 - 10% με νερό. Δηλαδή στα 100 γραμμάρια χρώματος 5 -10 γραμμάρια νερό.


Κλίμακα (Σμίκρυνση – Μεγέθυνση)


Για να μεγεθύνει ή να μικρύνει ένα σχήμα πρέπει να κρατήσει την αναλογία, σύμφωνα με τη σχέση  που έχει στο σχέδιο, με την πραγματικότητα. Κλίμακα ονομάζουμε τον λόγο, δηλαδή τη σχέση της απόστασης δύο σημείων του σχεδίου προς την πραγματική απόσταση.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Το σχέδιο της κατασκευής είναι σε κλίμακα 1:100 δηλαδή στην πραγματικότητα το μέγεθος της είναι 100 φορές μεγαλύτερο ή έχει γίνει σμίκρυνση 100 φορές. Άρα αν στο σχέδιο, δύο πλευρές απέχουν 4 εκ. η μία από την άλλη, στην πραγματικότητα απέχουν: 4εκατοστά x 100 = 400 εκατοστά ή αλλιώς 4 μέτρα.


Εμβαδόν


Σε μια επίπεδη επιφάνεια εμβαδόν είναι ο αριθμός που εκφράζει το αποτέλεσμα της μέτρησης της. Μονάδα μέτρησης επιφανειών είναι το τετραγωνικό μέτρο.(τ.μ) Υποδιαιρέσεις του είναι το τετραγωνικό εκατοστό και το τετραγωνικό χιλιοστό. Πολλαπλάσιο του είναι το τετραγωνικό χιλιόμετρο.


Όγκος


Ο χώρος που καταλαμβάνει ένα στερεό σώμα ονομάζεται όγκος. Μονάδα μέτρησης του όγκου είναι το κυβικό μέτρο(κ.μ). ένα κυβικό μέτρο είναι ένας κύβος με κάθε του πλευρά ίση με ένα μέτρο. Υποδιαιρέσεις του κυβικού μέτρου είναι το κυβικό εκατοστό και το κυβικό χιλιοστό.
Χωρητικότητα ενός δοχείου είναι ο όγκος της ποσότητας που μπορεί να χωρέσει το δοχείο. Η ποσότητα του υγρού ή αερίου που χωράει σε 1000 κυβικά εκατοστά ονομάζεται λίτρο. 1 λίτρο νερό ζυγίζει 1 κιλό. ΠΡΟΣΟΧΗ.Σε άλλα υγρά αλλάζει αυτή η τιμή.
 Και με την ευκαιρία, μιας και έγινε αναφορά στα λίτρα, παρακάτω υπάρχει κάτι που κάθε χειμώνα το βιώνουν όλοι αρκετά έντονα...


Ογκομέτρηση δεξαμενής πετρελαίου


H μέτρηση της στάθμης της δεξαμενής μπορεί να γίνει με μια βέργα(πάνω στην οποία έχει αποτυπωμένη την όψη μετροταινίας). Κατά τη μέτρηση θα πρέπει η βέργα να είναι κάθετη προς τον πυθμένα της δεξαμενής. Η μέτρηση της στάθμης του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή γίνεται ΠΑΝΤΑ παρουσία του προμηθευτή. Για τον υπολογισμό των λίτρων που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό ύψους της δεξαμενής πρέπει να πολλαπλασιαστεί το ύψος επί το μήκος και το πλάτος της δεξαμενής.

Πώς υπολογίζουμε τη δεξαμενή μας

Μετράμε (ύψος) χ (μήκος) χ (πλάτος)
Παράδειγμα: Υπάρχει μια δεξαμενή που έχει μήκος 200 εκατοστά, πλάτος 100 εκατοστά, ύψος 150 εκατοστά, άρα ο όγκος της είναι: 200 Χ100 Χ150 = 3.000 λίτρα.
 Στην δεξαμενή όμως,υπάρχει πετρέλαιο από το προηγούμενο γέμισμα.
 Είναι γνωστό ότι ο όγκος της δεξαμενής για κάθε εκατοστό ύψους είναι 20 λίτρα, (3.000 λίτρα : 150 εκ. ύψος) και το ύψος της στάθμης πριν από την παραλαβή ήταν 35 εκατοστά και μετά την παραλαβή είναι 100 εκατοστά.
Άρα: η διαφορά του ύψους θα είναι 100 - 35 = 65 εκατοστά .
Συνεπώς η ποσότητα που συμπληρώθηκε είναι: 65 x 20 = 1.300 λίτρα.

Συμπέρασμα:
 Για 100% σίγουρο αποτέλεσμα, η λύση είναι μέτρηση κάθε φορά την στάθμη της δεξαμενής πριν και μετά από την παραλαβή του καυσίμου.