google.com, pub-6192748481216667, DIRECT, f08c47fec0942fa0 PANOSDIY: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ










 Με τον όρο ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ έρχεται στο μυαλό, κάθε μέσο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται για την
σωματική ασφάλεια  σε κάθε εργασία, με σκοπό να
απομακρύνει τον κίνδυνο και να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού ή ακόμα και της απώλειας ζωής.
Δυστυχώς το να αποφευχθεί εντελώς το ενδεχόμενο τραυματισμού αρκετές φορές δεν είναι εφικτό. Αυτό συμβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς ίσως φανούν υπερβολικοί,που όμως τελικά δεν είναι. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων

 Κάτι που φαίνεται εύκολο και απλό, πολύ γρήγορα από άγνοια ή απροσεξία ή και από λάθος χειρισμό μπορεί να γίνει ‘’βουνό’’. Η αποφυγή λήψης βοήθειας για κάθε ενέργεια που επιχειρείται και δεν είναι 100% σίγουρο το αποτέλεσμα της, ίσως να επιφέρει συνέπειες που μπορεί να είναι μοιραίες στην εξέλιξη τους. 

Βιασύνη

 Μια γνωστή παροιμία λέει: - Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει! Οι ρυθμοί στην ζωή ολοένα και αυξάνονται. Αυτό σημαίνει περιορισμένος χρόνος σχεδόν σε όλα. Όμως κάθε εργασία απαιτεί κάποιο χρόνο. Χρόνο για το τι ακριβώς γίνει, πώς θα γίνει, πού θα γίνει, τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν, τι εργαλεία και με τι κόστος. Αν δεν τεθούν απ' την αρχή αυτά τα ερωτήματα, τότε με μαθηματική ακρίβεια οι πιθανότητες για το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ελάχιστες και πιθανόν καταστροφικές τόσο για την υγεία μας όσο και για τον εξοπλισμό που υπάρχει στον χώρο. 

Εργαλεία

 Σωστό εργαλείο είναι αυτό που δεν θα προδώσει με την ποιότητα του και που θα έχει την κατάλληλη εργονομία για την δουλειά που προορίστηκε. Θα πρέπει να ταιριάζει και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τις εργασίας για το οποίο αγοράστηκε. Από μόνα τους αυτά όμως δεν αρκούν. Θα πρέπει κάποιος που πρόκειται να προβεί στην αγορά ενός εργαλείου να είναι σε θέση να υποστηρίξει την επιλογή και να γνωρίζει με κλειστά μάτια τον χειρισμό του. Το παραμικρό λάθος ίσος τελικά να μην είναι και τόσο… μικρό! Οι τραυματισμοί από λάθος χειρισμό ή από υπερβολική σιγουριά, ή πολλές φορές από παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις των εργαλείων, είναι σε πολύ υψηλά για την εποχή που ζούμε, επίπεδα. Με τον καταιγισμό πληροφοριών και με τα μέσα που υπάρχουν για την ενημέρωση σήμερα, λογικά δεν θα έπρεπε να γίνεται αναφορά για τέτοιου είδους ατυχήματα! 

Μη χρήση προστατευτικών μέσων

 Εδώ, τι να πει κανείς!!! Ενδεικτικά, μια αναφορά στα παρακάτω που είναι και τα πλέον γνωστά αλλά και τα πιο αμελητέα στις εργασίες:


 Κράνος. Ένα από τα πολλά μέσα προστασίας που πρέπει να… μπει για τα καλά στο κεφάλι!!! Υπάρχουν πολλών ειδών κράνη ανάλογα με το είδος  και το ύφος της εργασίας.


 Γυαλιά. Το μάτι, από τα εξωτερικά όργανα είναι ίσως το πιο γρήγορο αλλά και το πιο ευαίσθητο σημείο στον άνθρωπο. Ένα ζευγάρι γυαλιά προστασίας που να εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάντα σε εργασίες που έχουν να κάνουν με σκόνη, γρέζια, χημικά ή οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για τα μάτια.


 Μάσκα. Από την πιο απλή που μπορεί να είναι από χαρτί ως και την πιο εξειδικευμένη με τα φίλτρα της, μια μάσκα πάντα προστατεύει από ξένα σώματα που μπορεί να εισέλθουν από το στόμα ή την μύτη. Όχι, δεν είναι καθόλου περιττή.Ακόμα και αν η χρήση της είναι για μια φορά στο τόσο. Το κέρδος για την υγεία δεν κοστολογείται. 


Ακουστικά / ωτοασπίδες. Η κώφωση στον άνθρωπο(αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα… γεράματα) έρχεται ή από παρατεταμένη μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού σε περιβάλλον με έντονο θόρυβο ή από ξαφνικό δυνατό κρότο. Και στις δυο περιπτώσεις μπορεί αυτό να αποφευχθεί με ένα καλό ζευγάρι ακουστικά. Αρκεί να έχει πιστοποιημένες εγκρίσεις, κατάλληλες πάντα για την κάθε εργασία. 

Γάντια . Υπάρχουν πολλές κατηγορίες και πολλές ποιότητες. Μιας χρήσης, με επένδυση καουτσούκ, για εργασίες σε πετρελαιοειδή και πολλά άλλα. Από τα πλέον απαραίτητα σχεδόν σε κάθε εργασία.


Ζώνη . Ο κορμός του σώματος εκτίθεται άμεσα σε καταπονήσεις και ειδικά στην περιοχή της μέσης. Μια καλή ζώνη με ορθοπεδική στήριξη, θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση αρκετά καλύτερη, σε εργασίες που απαιτούν την ανύψωση βάρους σε χειρωνακτικές εργασίες. Πριν την αγορά λοιπόν κάποιας εγκεκριμένης ζώνης,επιβάλλεται η γνώμη από έναν ορθοπεδικό που θα δώσει τις ακριβείς οδηγίες για την σωστή χρήση της.


 
Φόρμα / ποδιά. Σε εργασίες με ακτινοβολία όπως π.χ. στην ηλεκτροσυγκόλληση, δεν πρέπει να υπάρχει εκτεθειμένη επιφάνεια του δέρματος.Παρέχει προστασία από ένα απλό έγκαυμα ως δερματικές παθήσεις διαφόρων τύπων. Επίσης απαραίτητη σε εργασίες με χρώματα, χημικά, μικρόβια κ.α. 


 Υποδήματα ασφαλείας. Τέλος, τα παπούτσια. Αυτό το κομμάτι του εξοπλισμού, όσο και να φαίνεται απλό, άλλο τόσο πιο σπουδαίο είναι από μόνο του. Αν σκεφτεί κανείς το πόσες ώρες είναι σε κίνηση σε συνδυασμό με το περιβάλλον που εργάζεται τότε θα καταλάβει πως τα πόδια αξίζουν μια καλύτερη μεταχείριση και περισσότερη ασφάλεια. Επιλογή ως το προς το πόσο θα είναι ανατομικά, αδιάβροχα, αντιολισθητικά και με εσωτερικές προστατευτικές επενδύσεις με σκοπό να αποτρέψουν την σύνθλιψη στα δάχτυλα από πιθανή πτώση κάποιου αντικειμένου ή την διάτρηση του πέλματος από το πάτημα ενός καρφιού ή γενικά κάποιου αιχμηρού αντικειμένου που κατά λάθος θα πατηθεί.
 
Αν λοιπόν κάποιος που δεν το έχει με όλα τα παραπάνω,αρχίσει να το ψάχνει σε βάθος, ίσως να βρει πολλά ακόμα που δεν έχουν αναφερθεί. Σκοπός της ανάρτησης, το μήνυμα για τα πιο γνωστά μέσα ατομικής προστασίας, μια μικρή γεύση από αυτά τα παράξενα που φοράνε οι εργαζόμενοι σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων.