google.com, pub-6192748481216667, DIRECT, f08c47fec0942fa0 PANOSDIY: ΠΑΛΕΤΑ: ΕΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΛΕΤΑ: ΕΝΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ








Καθημερινά υπάρχουν διάφορα υλικά τα οποία με την πρώτη ματιά, φαίνονται…. άχρηστα! Υλικά που θα μπορούσαν μετά από
κατάλληλη επεξεργασία να δώσουν ένα πραγματικά μαγικό αποτέλεσμα σε κάθε κατασκευή. Ένα από αυτά τα υλικά είναι η γνωστή σε όλους… παλέτα.
Έξω από κάδους σκουπιδιών, σε αποθήκες των super market, σε μεταφορικές εταιρίες και γενικά σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, είναι τα σημεία που συνήθως υπάρχουν μία ή και περισσότερες παλέτες, άλλες σε καλή ως και άριστη κατάσταση και άλλες εμφανώς ταλαιπωρημένες ίσως και σπασμένες.
Να ληφθεί υπ' όψιν πως το συγκεκριμένο ''εργαλείο'' ταξιδεύει με κάθε μέσο μεταφοράς και είναι και παντός καιρού!!! ΠΡΟΣΟΧΗ.Όλες οι παλέτες που υπάρχουν στον χώρο δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε κατασκευές. Αυτό προκύπτει, όχι μόνο από τον τρόπο κατασκευής ή το είδος του ξύλου από το οποίο έχουν φτιαχτεί, αλλά και από το τι ήταν φορτωμένο επάνω τους, πριν φτάσουν στα χέρια του ''μάστορα''.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παλετών

 Ανάλογα με τις διαστάσεις, το ξύλο που έχει χρησιμοποιηθεί, τον τρόπο που έχει συναρμολογηθεί και την λειτουργικότητα που θα έχει σαν μέσο φόρτωσης και εκφόρτωσης των εμπορευμάτων. Οι πιο συχνές διαστάσεις είναι 120cm x 80cm ή 120cm x 100cm. Βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι με διάφορες διαστάσεις. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιοι από αυτούς:
  ΕΥΡΩΠΑΛΕΤΑ (εικ. 1)
  DD ή Dusseldorf (εικ. 2)
  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ (εικ.3)
  ΠΑΛΕΤΕΣ ΕΛΑΦΡΙΟΥ ΤΥΠΟΥ (εικ.4)
εικ. 1





εικ. 2







εικ.3




εικ.4




Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που είναι αναγνωριστικά για μια παλέτα, υπάρχουν και κάποια τα οποία είναι η ταυτότητα της, μιας και όπως είναι φυσικό κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μπορεί να έχει μεταφερθεί επάνω της πριν φτάσει στην κατοχή του. 

Παρακάτω υπάρχουν μερικές από τις σχετικές σημάνσεις που υπάρχουν στις παλέτες.


EUR/EPAL : Σημαίνει ότι είναι φτιαγμένη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκό πρότυπο EPAL
IPPC : Σημαίνει ότι είναι φτιαγμένη για διεθνής μεταφορές.
ΗΤ : Σημαίνει ότι έχει υποστεί θερμική επεξεργασία
ΜΒ : Σημαίνει ότι έχει υποστεί χημική επεξεργασία με Μεθυλικό Βρώμιο
D/DE/DR/MAV/IE/NS και άλλα : Είναι εθνικά σύμβολα και δηλώνουν τη χώρα προέλευσης η το Σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας προέλευσης της.
DB : Είναι για το DeBarked που σημαίνει ότι έχει αποφλοιωθεί εντελώς.
Κωδ-Μ-Ετ : Εξαψήφιος κωδικός. Τα τρία πρώτα ψηφία είναι ο κωδικός του κατασκευαστή, το μεσαίο είναι ο μήνας κατασκευής και τα τελευταία 2,το έτος κατασκευής.
Αν υπάρχει πρόκα στη σφραγίδα : Σημαίνει ότι είναι επισκευασμένη 7-8 ψήφιος κωδικός που ξεκινάει από 49: Είναι μοναδικός κωδικός και έχει να κάνει με τη παρτίδα κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής της.
Μετά από αυτά, υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την παλέτα που θα βρεθεί και που προορίζεται για κατασκευή. Οι πιο κατάλληλες για χρήση είναι αυτές με το σήμα EUR ή EPAL που σημαίνει ότι έχουν φτιαχτεί σύμφωνα με τα Ευρωπαικά πρότυπα που δεν επιτρέπουν χημική επεξεργασία και οι παλέτες με το σήμα ΗΤ, που σημαίνει ότι έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Οι παλέτες με το σήμα ΜΒ, σημαίνει ότι έχουν υποστεί χημική επεξεργασία και η κατεργασία τους είναι επικίνδυνη. Όπως επίσης παλέτες βαμμένες σε όλη τους την επιφάνεια ή σε διάφορα σημεία, με ζωηρά χρώματα, ίσως να σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά επικίνδυνων ή χημικών φορτίων.
Σε κάθε περίπτωση, κατεργασία της παλέτας με ΓΑΝΤΙΑ – ΓΥΑΛΙΑ και ΜΑΣΚΑ μέχρι την ''εξακρίβωση των στοιχείων''  της. 

Παρακάτω, ένας από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν για να ξεμονταριστεί μια παλέτα χωρίς να καταστραφεί.

και η παλιότερη έκδοση....