google.com, pub-6192748481216667, DIRECT, f08c47fec0942fa0 PANOSDIY: DIY: ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

DIY: ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

 


Σε κάθε ασχολία είτε ερασιτεχνικά, είτε επαγγελματικά με τις κατασκευές θα πρέπει να
υπάρχει πάντα στον χώρο ένα πλήρες οργανωμένο και σωστά ενημερωμένο κουτί πρώτων βοηθειών. Όσα είδη προστασίας όμως και να υπάρχουν, η κακιά η ώρα, ποτέ δεν μπορεί να προβλεφθεί για το πότε θα κάνει την εμφάνιση της. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, από το πιο μικρό γδάρσιμο ή την πιο απλή γρατζουνιά, μέχρι και κάποια αιμορραγία ή ακόμα και ένα κάταγμα.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένα κουτί πρώτων βοηθειών, όσο καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο και αν είναι, να αντικαταστήσει τον ιατρό και το νοσοκομείο. Όλες οι ενέργειες που θα γίνουν θα είναι για να μειωθεί η πιθανότητα να χειροτερέψει η κατάσταση από τα πρώτα δευτερόλεπτα μέχρι να δοθούν οδηγίες από τους πλέον αρμόδιους για την υγεία μας, τους ιατρούς ή τους νοσοκόμους που θα μας υποδεχτούν στο νοσοκομείο.


Αυτά είναι κάποια από τα βασικά που πρέπει πάντα να υπάρχουν στον χώρο μας φυλαγμένα μέσα στο “μαγικό κουτί” :
  • Αποστειρωμένες γάζες
  • Ελαστικούς επιδέσμους
  • Αυτοκόλλητα επιθέματα ( γνωστά ως Hansaplast)
  • Οξυζενέ
  • Οινόπνευμα
  • Ιώδιο**** ( γνωστό ως Betadine ή Hibitane )
  • Ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες ( σε περίπτωση που πρέπει να κοπεί κάποιο κομμάτι από ρούχο)
  • Τσιμπιδάκι ( σαν αυτό για τα φρύδια )
  • Γάντια μιας χρήσεως
  • Μαντιλάκι εμφυσήσεως ( για τεχνητή αναπνοή )
  • Αλοιφή για εγκαύματα
  • Ψυκτικό σπρέι (για χτυπήματα)
  • Αλοιφή ή κάποιο σκεύασμα για τσιμπήματα εντόμων**** Φυσιολογικός ορός
Για όσους έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών, ίσως να θέλουν και αρκετά ακόμα για να νιώθουν πιο άνετοι. Αυτό είναι επιλογή του καθενός.
Κάτι πολύ βασικό, είναι η γνώση της χρήσης κάθε σκευάσματος όπως εξίσου βασικό και η έγκαιρη ανανέωση  τους πριν την λήξη τους.
Ένα ληγμένο σκεύασμα ή μια ληγμένη αποστειρωμένη γάζα, δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από το να χειροτερέψει μια κατάσταση.

 

Η αποθήκευση τους να είναι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και να μην έχουν πρόσβαση, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, τα μικρά παιδιά.
Σε κάποιο εμφανές σημείο του χώρου ή ακόμα και στην μέσα πλευρά από το πορτάκι ή το καπάκι του κουτιού μπορεί να υπάρχει μια λίστα με τα τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης. Ενδεικτικά είναι:


· ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ( ΕΚΑΒ ) 166
· ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ 210 7793777
· ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 199
· ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ 108
· ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112
· ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ 100
Σε όλους τους παραπάνω φορείς, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας θα πρέπει να κυριαρχεί η ψυχραιμία και να δοθούν οι όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που είναι σε εξέλιξη. ΠΡΟΣΟΧΗ.Δεν κλείνει το τηλέφωνο αυτός που κάλεσε σε βοήθεια αν δεν είναι σίγουρος πως όλα όσα ειπώθηκαν στην συνομιλία έχουν γίνει απολύτως κατανοητά από τον συνομιλητή του.

****Αν υπάρχει ιστορικό σε κάποια πάθηση με την μορφή αλλεργίας ή κάτι άλλο που δεν επιβεβαιώνει με σιγουριά  την χρήση κάποιου σκευάσματος, η συμβολή ιατρού κρίνεται επειγόντως αναγκαία  πριν από την χρήση του.


          Καλές και δημιουργικές κατασκευές σε όλους με
                                ΥΓΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ