google.com, pub-6192748481216667, DIRECT, f08c47fec0942fa0 PANOSDIY: Βασικοί κανόνες εργαστηρίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Βασικοί κανόνες εργαστηρίου



Οι περισσότεροι από εμάς που σαν χομπίστες
ερασιτέχνες ή επαγγελματίες με κάποια ειδικότητα, ασχολούμαστε με τις κατασκευές και τα μαστορέματα, έχουμε έναν χώρο στον οποίο αξιοποιούμε τις γνώσεις μας και περνάμε δημιουργικά τον χρόνο μας. Φυσικά αυτός ο χώρος δεν είναι άλλος από το αγαπημένο μας εργαστήριο. Ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να ακολουθεί και κάποια βασικά στάνταρ τα οποία θα διασφαλίζουν τόσο την ατομική μας ασφάλεια όσο και την άνετη παραμονή μας σε αυτόν. Όλα αυτά λοιπόν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μέσα από αυτό το άρθρο.
 Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχουμε.

Μπαίνοντας στο εργαστήριο θα πρέπει να νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε έναν χώρο στον οποίο αρχικά δεν κινδυνεύουμε. Αν είναι βράδυ θα πρέπει να ανάψουμε ένα φως. Άρα οι διακόπτες φωτισμού θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμοι. Δεξιά ή αριστερά της εισόδου και σε ύψος περίπου του ενός μέτρου, έτσι ώστε να τους βρίσκουμε ακόμα και στα ‘’τυφλά’’.  Είναι πολύ βασικό να εξοικειωθούμε με την θέση τους και να μπορούμε να τους χειριστούμε με άνεση και ευκολία. Ένας διακόπτης κρυμμένος πίσω από μια ντουλάπα ή χωμένος μέσα σε ένα ράφι, σίγουρα θα δυσκολεύει τόσο εμάς όσο και τους επισκέπτες μας στο να ανάψουμε ή να σβήσουμε το φως κατά την είσοδο ή την έξοδο μας από τον χώρο. Φυσικά, όλα ξεκινούν από τον γενικό ηλεκτρολογικό πίνακα, η τοποθέτηση του οποίου θα πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο. Κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να πούμε και για τις πρίζες που θα υπάρχουν στον χώρο. Φροντίζουμε να είναι τοποθετημένες στο σωστό ύψος με σκοπό να αποτρέψουμε την επιπλέον κίνηση – κούραση μας κάθε φορά που θέλουμε να δουλέψουμε κάποιο εργαλείο.  

 
Προχωρώντας όλο και πιο μέσα στο εργαστήριο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ράφια, ντουλάπες ή κάποιοι πάγκοι εργασίας που εξυπηρετούν για την αποθήκευση των εργαλείων, εμπορευμάτων ή των κατασκευών μας. Καλό θα ήταν όλα αυτά να είναι εφοδιασμένα με ρόδες ή τοποθετημένα σε ασφαλείς βάσεις εφοδιασμένες με σύστημα για την εύκολη μετακίνηση τους. Έτσι αν χρειαστεί να καθαρίσουμε ή να διαμορφώσουμε τον χώρο μας, δεν θα σπαταλήσουμε ούτε χρόνο αλλά ούτε κόπο για αυτό.  Δεν ξεχνάμε σε μεγάλες και ογκώδης κατασκευές τέτοιου τύπου να τις ασφαλίζουμε σε σταθερό μέρος (όχι μόνο με το φρένο της ρόδας), για την αποφυγή πτώσης σε περίπτωση σεισμού. 

 
Φτάσαμε στον σταθερό μας πάγκο. Στην φωλιά μας!!! Εκεί που ίσως είναι το κέντρο αναφοράς του εργαστηρίου μας, το σημείο που θα μας έρθει η ιδέα μιας κατασκευής, ο σχεδιασμός της ή η απόρριψη της. Εκεί που θα φτιάξουμε και θα απολαύσουμε τον καφέ ή το τσάι μας. Εδώ τα πράγματα έχουν κάποιες επιπλέον απαιτήσεις, όπως ο σωστός φωτισμός και αερισμός του χώρου κάτι που εννοείτε πως χρειάζεται σε όλο το εργαστήριο. Αν υπάρχει η δυνατότητα, καλό θα ήταν ο πάγκος να είναι κοντά σε παράθυρο για να εκμεταλλευτούμε το φυσικό φως. Η εργονομία εδώ θα δώσει ρεσιτάλ!!!. Τόσο το σωστό ύψος του, όσο και τα συρταράκια ή ντουλαπάκια που θα υπάρχουν, θα έχουν τον πρώτο λόγο για να έχουμε πάντα έναν σωστά τακτοποιημένο και καθαρό πάγκο. Φροντίστε να έχετε έναν πάγκο που θα σας βολεύει τόσο για την όρθια, όσο και για την καθιστική σας εργασία, η οποία κάποιες φορές μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά ως και αρκετές ώρες.


Βασικό και ίσως θα έπρεπε να αναφερθεί πρώτο απ’ όλα, είναι ένα  εξοπλισμένο και σωστά ενημερωμένο κουτί πρώτων βοηθειών. Δεν θα αναλύσω τα περιεχόμενα του, αν θέλετε μπορείτε να βρείτε στο blog μου την σχετική ανάρτηση που έχω δημοσιεύσει στο παρελθόν και αναλύω με περισσότερες λεπτομέρειες το θέμα «κουτί πρώτων βοηθειών». Σαφώς, το ίδιο απαραίτητη είναι και η παρουσία συστήματος πυρόσβεσης. Πολλές φορές δεν αρκεί η χρήση ενός απλού πυροσβεστήρα, θα πρότεινα να συμβουλευτείτε την γνώμη των ειδικών επί του θέματος. Επίσης για αυτό το θέμα θα βρείτε την ανάλογη δημοσιευμένη ανάρτηση. 



  
Άφησα για το τέλος το θέμα καλώδια. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που σε όλους μας έχει συμβεί το φαινόμενο να μπλέκονται μπαλαντέζες, προεκτάσεις και καλώδια από εργαλεία. Φροντίζουμε τα εργαλεία με καλώδιο αλλά και τα υπόλοιπα, να μην τα αφήνουμε μέσα στην μέση του διαδρόμου απ’ όπου περνάμε. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια από αυτά όπως ο τροχός, η ηλεκτροκόλληση, η σέγα και πολλά άλλα, εκτός του ότι εγκυμονούν κινδύνους με το ενδεχόμενο της ακούσιας επανεκκίνησης τους, μπορούν να γίνουν και η αιτία τραυματισμού μας από πτώση ή κάποιο γδάρσιμο λόγω μπερδέματος μας στα πόδια μας. Σε συνδυασμό με την χρήση των σωστών μέτρων ατομικής προστασίας μπορούμε να αποφύγουμε μεγάλες περιπέτειες. Μεγάλη προσοχή σ’ αυτό το κομμάτι γιατί και εμείς αλλά και το εργαλείο μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη και άσχημη κατάσταση. Για τα μέτρα προστασίας μπορείτε να βρείτε το σχετικό άρθρο στο blog.


Ελπίζω να μπήκαν κάπως τα πράγματα στην θέση τους. Τολμώ να πω, πως όλα τα παραπάνω που προσπάθησα να αναλύσω, δεν αγγίζουν ούτε το ένα εκατοστό της πραγματικής κατάστασης που μπορεί να υπάρξει σε έναν χώρο κατασκευών, είτε πρόκειται για ανοιχτό είτε για κλειστό. Στο χέρι μας είναι να δουλεύουμε σε καθαρό και περιποιημένο περιβάλλον όπου εκεί θα μπορούμε να χαρούμε το αγαπημένο μας χόμπι ή το επάγγελμα μας με ασφάλεια και ηρεμία.
Ας μην ξεχνάμε το πόσο αλλάζει η ψυχολογία μας μέσα σ’ αυτό. Δεν είναι χαμένος χρόνος.Είναι τρόπος ζωής.